30 nov. 2012

Ziua Națională a ROMÂNIEI

        Respectând tradiţia, Biblioteca Şcolii Gimnaziale ,, Avram Iancu’’ Bistriţa a găzduit o serie de manifestări cultural-educative dedicate Zilei Naţionale a României. Sufletul acestei tradiții este d-na bibliotecară Ghița Rodica, care reușește de fiecare dată să emoționeze inimile copiilor, aducându-le aminte că sunt ROMÂNI și că cinstirea țării este un act de mândrie patriotică.
         După vizitarea bibliotecii unde a fost organizată o expoziţie de carte intitulată ,,Unirea cea Mare – 94 de ani de unitate naţională“ , elevi din clasele a III-a A, a III-a B, a IV-a A, a V-a C, a VI-a C, a VII-a B şi a VII-a C, îndrumaţi de către Doamnele înv. Feldrihan Mariana, Lazăr Adela şi Pop Livia, prof. Luca Alina, Precup Cecilia, Tamaş Edith, Galaţan Camelia şi bib. Ghiţa Rodica au susţinut un recital de versuri şi cântece patriotice cinstind astfel memoria tuturor celor care s-au jertfit pe altarul sfintelor idealuri de libertate pentru realizarea unităţii noastre naţionale, concretizată, în plan geografic și statal, prin ceea ce poporul nostru a înfaptuit în anul crucial 1918 – România Mare. 
     Activităţile s-au desfăşurat în prezenţa a numeroşi elevi, părinţi, cadre didactice şi a conducerii școlii Director prof. Andron Elena şi Director adj. înv. Feldrihan Mariana.



Cons.ed. prof. Cecilia Precup



     Dir.adj.prof.  Mariana Feldrihan și Bib. Rodica Ghița
Ania Georgiana Moldovan

înv. Biriș Ana Maria și elevii


26 nov. 2012

Campania DRAPELUL ROMÂNIEI

Antena 3

Suntem copiii acestei țări! Tricolorul și chipul Marelui Revoluționar Avram Iancu ne însoțesc în fiecare zi la școală.




22 nov. 2012

FESTIVALUL NAȚIONAL al ȘANSELOR TALE (2)



Metode moderne de învățare activă
Exemple de bună practică

Cadre didactice, elevi și părinți ce învață unii de la alții:



Multumesc celor care au participat!
     Deuș Florentina - Prezentările ppt în predarea istoriei
     Biriș Ana-Maria - Metode moderne de predare centrate pe elev (UN ZECE *)
    Năstase Elena - Revista școlară ”Nucleum”
    Luca Alina - Machetele - metoda de evaluare
    Precup Cecilia - Metoda proiectelor, experimentul integrat.

Intervenții: Cincia Vasile, Rauca Saveta, Brehuescu Erzsebeth.
   
 Invitați: Părinții și elevii clasei a VIII-a
  Coordonatorul activității: Horga Alexandrina 

21 nov. 2012

FESTIVALUL NAȚIONAL al ȘANSELOR TALE

                      În perioada 19-25 noiembrie 2012 se va desfășura  sub genericul “Mediu social mai sigur pentru o educație mai performanta”, a XIII-a ediție a Festivalului National al Șanselor Tale.
Organizarea acestei săptămâni a educației adulților / educației permanente se afla sub egida UNESCO – Institutul pentru educație - Hamburg, Romania numărându- se printre cele 48 de tari din lume care organizeaza anual acest eveniment.
                  Aceasta manifestare cultural-artistica și sportiva răspunde politicii promovate de Ministerul Educației, Cercetării,  Tineretului și Sportului pentru diversificarea și extinderea ofertei de educație prin unitățile de învățământ și consolidarea rolului acestora ca centre de resurse educationale la nivelul comunității. Festivalul are în vedere și faptul că anul 2012 este
Anul European al Îmbătrânirii active și al Solidarității intre generații.


Bunicii mei sunt cool ! Elevii școlii și D-na Cecilia Precup

Cărți în dar! D-na Director adj. Mariana Feldrihan

Cărți în dar! - Elevii și D-na Bibliotecara Rodica Ghiță

Cărți în dar!

Cărți în dar ! Elevii și D-na prof. Florentina Deuș

Clasa a IV-a B

Clasa a IV-a B


Teatru pentru bunici ! - Căminul de bătrâni Bistrița

BUNĂ DIMINEAȚA !

Ziua Mondială a Salutului

                Obiectivul de Ziua Mondială a Salutului este ca fiecare dintre noi să salutăm cel puţin zece persoane.
                      21 noiembrie este cunoscută ca Ziua Mondială a Salutului. Iniţiată de fraţii Brian şi Michael McCormack din Omaha, Nebraska, în 1973, ziua e un răspuns la conflictul dintre Israel şi Egipt din toamna aceluiaşi an, fiind un îndemn la pace în întreaga lume. Azi, Ziua Mondială a Salutului e recunoscută în 180 de ţări.
           Probabil că vi s-a întâmplat să daţi bună ziua unor persoane şi să nu vi se răspundă şi atunci poate că v-aţi simţit un pic ciudat, poate chiar stânjeniţi.
Poate că v-aţi spus că data viitoare nu o să mai salutaţi că oricum nu contează, nu prea se mai respectă să fii politicos în ziua de azi.
      Să facem rapid o scurtă trecere în revistă a bunelor maniere, precum şi a formelor de salut de pretutindeni.
          Dar să o luăm ca la şcoală şi să plecăm de la definiţia verbului a saluta, adică a face un gest sau a rosti o formulă uzuală de politeţe, de respect, de simpatie la întâlnirea cu cineva sau la despărţire.
      Codul bunelor maniere, prea ignorat uneori, ne spune simplu că dacă intrăm primii într-o încăpere, oricare ar fi ea, lift, magazin, sală de aşteptare, trebuie să salutăm, iar ceilalţi trebuie să răspundă la salut.
       Dacă întâlnim pe cineva cunoscut, aflat într-un grup, îi salutăm pe toţi, iar cei care însoţesc persoana respectivă trebuie să dea la rândul lor bună ziua.
       Un domn va saluta primul o femeie indiferent dacă aceasta este mai tânără ca el. Însă, o femeie mai tânără va saluta întotdeauna o femeie mai în vârstă.
    Chiar dacă suntem salutaţi din greşeală de cineva este frumos să nu rămânem impasibili şi să-i răspundem.       
        Se ştie că în varietatea de culturi de pe mapamond, salutul are diferite semnificaţii. În Tibet, de exemplu, este foarte politicos să scoţi limba atunci când întâlneşti pe cineva prima oară. Inuiţii îşi freacă nasurile la prima întâlnire, japonezii se înclină, iar britanicii spun doar bună ziua şi îşi dau mâna. În schimb, francezii, pe lângă strânsul mâinii, se sărută pe ambii obraji, atât la sosire, cât şi la plecare. În Botswana oamenii îşi ating palmele uşor, dar nu le strâng. În Cambodgia se lipesc palmele, ţinându-le apropiate de piept. Cu cât palmele se ridică mai sus, cu atât respectul arătat este mai mare. În nordul Mozambicului oamenii bat de trei ori din palme înainte să spună bună ziua. În Australia, la prima întâlnire nu e politicos să îmbrăţişezi sau să săruţi şi nici să vorbeşti despre chestiuni personale.
                     Dacă vreţi să vedeţi ce mesaje au transmis liderii mondiali, de Ziua Mondială a Salutului, intraţi pe site-ul www.worldhelloday.org.