22 apr. 2013

23 Aprilie - Ziua Internaţională a cărţii şi a dreptului de autor

                Ziua Mondială a Cărţii, 23 aprilie, reprezintă şi o dată simbolică pentru literatura universală: în această zi, în anul 1616, au murit Cervantes şi Shakespeare. La aceeaşi dată, dar în alţi ani, s-au născut ori au murit scriitori celebri precum Maurice Druon, Vladimir Nabokov sau Josep Pla.
               Pornind de la aceste considerente, în anul 1995, Congresul General UNESCO a declarat 23 aprilie Zi Mondială a Cărţii, pentru a le aduce astfel un tribut tuturor scriitorilor şi, în acelaşi timp, pentru a-i încuraja pe toţi cititorii, dar în special pe tineri, să (re)descopere plăcerea lecturii.
                                    
Doamna Rodica Ghiță - bibliotecara care adună în jurul dânsei copiii dornici de lectură și activități culturale


Mircea Eliade a scris o lucrare intitulată "Cărți pascale, sau despre necesitatea unui manual al perfectului cititor" (1939). El spune că funcția primordială, magică a lecturii, este "de a stabili contactul dintre om și cosmos, de a aminti memoriei scurte și limitate a omului modern o vastă experiență colectivă și de a lumina Riturile." Ea este capabila "să ne reveleze ritmurile din afara noastră".
                             

2 comentarii:

  1. In numele meu si al tuturor cititorilor nostri va multumim d-na prof. Cecilia Precup pentru atentia si importanta pe care o acordati in permanenta bibliotecii scolii noastre.
    Dupa reabilitarea bibliotecii si inlocuirea mobilierului in vara anului 2012 , pot afirma cu mandrie ca detinem o bibiloteca frumoasa , vesela si primitoare , deschisa tuturor celor dornici de a descoperi noi taine intre copertile cartilor care asteapta, cuminti ,sa fie citite.
    Desi spatiul destinat bibliotecii nu este prea mare , asta nu ne impiedica sa desfasuram diverse activitati culturale cu prilejul unor evenimente importante din istoria poporului nostru , comemorarii unor personalitati din domeniul artei si literaturii romane si universale.
    Astazi 23 aprilie cand sarbatorim Ziua Mondiala a Cartii si Ziua Bibliotecarului, va invit pe toti sa ne treceti pragul , lansez o invitatie la lectura - cele peste 12.800 volume de publicatii va asteapta cu mare drag.Tot astazi , la nivel national, se va sarbatori printr-o serie de manifestari culturale,, Noaptea Bibliotecilor Romanesti ''. Incepand cu ora 16 ,Casa Corpului Didactic va gazdui acest eveniment unde scoala noastra va fi reprezentata de catre d-na prof. Alina Luca , bibl.Ghita Rodica si elevele Moldovan Ania Georgiana din cls.a III-a A si Balan Alexandra din cls.a V-a C.
    Bibliotecar Ghita Rodica

    RăspundețiȘtergere
  2. Sunt convinsa ca veti reprezenta scoala cu mult succes si aprecierea celor prezenti. Georgiana este copilul potrivit, la locul potrivit! Mult succes!

    RăspundețiȘtergere